Obrázok v notifikačnej lište

Demi-glace

Hrniec PRESIDENT s cediacou pokrievkou ø 24 cm, 7.0 l - obrázok
Demi-glace je absolútna klasika. Táto tradičná francúzska tmavá omáčka vzniká dlhým zvarením hovädzieho alebo teľacieho vývaru s vínom a zeleninou, až získa sirupovú, veľmi koncentrovanú konzistenciu. Slúži ako základ mnohých omáčok, jedlám dodáva výraznú hlbokú chuť. Vyskúšajte napríklad hubové pappardele so syrovou omáčkou a demi-glace.

Ingrediencie:

  • 2 kg hovädzích kostí
  • 500 g koreňovej zeleniny (cibuľa, mrkva, petržlen alebo zeler)
  • 140 g paradajkového pretlaku
  • 0,5 l červeného vína
  • tymián a rozmarín
  • olej na opečenie kostí

Postup:

Hovädzie kosti pokvapkáme olejom a pečieme ich na plechu pri teplote 180 °C dozlatista. V hrnci orestujeme na kúsky nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a petržlen. Pridáme paradajkový pretlak, orestujeme približne 4 až 5 minút a podlejeme červeným vínom. Pridáme kosti, studenú vodu a korenie. Privedieme do varu, následne zmiernime plameň a varíme ďalších 24 hodín. Vycedíme a zvaríme (zredukujeme) na polovicu alebo až 2/3 pôvodného objemu, demi-glace by mala  mať sirupovú konzistenciu. Po vychladnutí dáme do pohára s viečkom, ktorý môžeme uskladniť v chladničke alebo mrazničke.

Pri varení demi-glace využijete: