Kaldoun
Kaldoun je typicky česká polievka, do ktorej využijete drobky zo svätomartinskej husy.
Doba prípravy: 90 min
Ingrediencie (4 porcie):
Ingrediencie (4 porcie):Na kaldoun:
- krky a drobky kačacie alebo husacie na vývar
- mrkva
- petržlen
- cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g masla
- 50 g hladkej múky
- petržlen
- muškátový oriešok
- soľ, korenie
- niťovky do polievky
- smotana na zjemnenie
Postup:
- Umyté husacie alebo kačacie krky a vnútornosti vložte do hrnca so studenou vodou, pridajte celú koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak, petržlenovú vňať.
- Priveďte do varu, zoberte vytvorenú penu, pridajte korenie a soľ. Nechte variť cca 2 hodiny. Vývar preceďte.
- Na lyžicu masla orestujte na nite nastrúhanú mrkvu s petržlenom a dajte bokom.
- Na zvyšnom masle orestujte cibuľu nakrájanú najemno a pridajte múku, krátko orestujte, aby vznikla zásmažka. Zalejte vývarom a polievku nechajte povariť cca 30 minút.
- Polievku preceďte, zjemnite smotanou vložte orestovanú zeleninu, obraté mäso, dochuťte soľou, korením, muškátovým orieškom a podávajte s niťovkami a nasekaným petržlenom.
K príprave receptu sa vám bude hodiť:
0













