Slivkový koláč Zwetschgendatschi

Liaty koláč s ovocím a posýpkou je obľúbený aj v Bavorsku. Upečte si "Zwetschendatschi" podľa originálneho receptu od našich nemeckých kolegov. Uvidíte, že z plechu zmizne v priebehu chvíľky.
Budete potrebovať:
• 500 g polohrubej múky• 100 g masla
• 100 g + 70 g krupicového cukru
• 42 g čerstvého droždia
• 10 g vanilkového cukru
• 1/4 l mlieka
• 2 lyžičky mletej škorice
• 1 vajce
• 1 kg sliviek, vykôstkovaných a rozpolených
• soľ
na posýpku:
• 200 g polohrubej múky• 80 g chladeného masla
• 80 g krupicového cukru
Postup:
V mise zmiešajte múku, 100 g cukru, vanilkový cukor a štipku soli. V teplom mlieku rozpustite rozdrobené droždie. Do sypkej zmesi v mise pridajte 100 g rozpusteného masla, vajcia a droždia s mliekom. Vypracujte v hladké cesto, ktoré prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste cca 45 minút.Do hlbokého pekáča (ideálne rozmer 28 × 40 cm) vymasteného maslom vložte cesto a roztiahnite do okrajov. Na cesto naskladajte slivky tesne k sebe a mierne ich zatlačte do cesta. Koláč prikryte utierkou a nechajte opäť nakysnúť po dobu cca 30 minút. Zmiešajte škoricu so 70 g cukru a posypte rovnomerne koláč. Pripravte posýpku, posypte ňou koláč a pečte v predhriatej rúre na 175 ° C zhruba 30 minút.
S prípravou vám pomôžu:
0












