Ako na pečené mäso
Vôňa, ktorá vás priláka k stolu
Keď si urobíte čas na prípravu dobrého poctivého jedla, dlho nepremýšľajte a upečte mäso. Znie to možno jednoducho, ale pečené mäso je lahôdka, ktorej odolá málokto. Úprava pečením totiž rozvinie jeho chuť aj vôňu. Pečenie je navyše jednou z najprirodzenejších a najtradičnejších foriem tepelnej úpravy. Stačí pridať do pekáča cibuľu, cesnak, bylinky alebo zeleninu a všetkým u vás doma sa budú zbiehať sliny. Pečenie je o niečo šetrnejšie ako prudké vyprážanie a pri varení mäsa vo vode sa zase prirodzená aróma postupne stratí. Ako na správnu chrumkavú a voňavú pečienku?

Klasické pečenie, obojstranné použitie
Pekáče alebo formy sú úplnou klasikou, má ich doma prakticky každý. Veľkou výhodou je, pokiaľ ich môžete použiť obojstranne – pokiaľ je možné zapekať v každom diele súpravy, teda aj v poklope.

Obľúbeným výrobkom je pekáč s poklopom PREMIUM, ktorý je dostatočne hlboký a priestranný. Mäso môžete najskôr „zatiahnuť“ na sporáku a potom ho dať piecť do rúry. Priehľadným poklopom je možné navyše priebežne kontrolovať pečenie. Sklenený poklop je žiaruvzdorný a môžete ho použiť aj ako samostatnú nádobu na pečenie, napríklad na lasagne, nákypy a podobne. Pekáč je vybavený antiadhéznym povrchom, takže nepripaľuje ani pri vysokých teplotách.

Keramická forma na chlieb okrúhla DELÍCIA je skvelá nielen na pečenie sladkých a slaných múčnikov, ale práve aj na pečenie mäsa. V hlbokej časti, ktorá slúži pri pečení chleba ako poklop, môžete upiecť napríklad výborné kura s chrumkavou kôrkou alebo voňavú bravčovú pečienku. Hrubostenná keramika výborne akumuluje teplo, prepečie dokonale akýkoľvek pokrm. Má odolnú glazúru a súčasťou balenia je aj niekoľko receptov.

Máme pre vás skvelý recept na dochrumkava pečenú hus s kapustou a lokšami. Tento pôvodný recept pochádza zo slovenského Grobu. Vychutnajte si toto dokonalé sviatočné jesenné jedlo.
Plech a rošt – nerozlučná dvojka
Stávkou na istotu sú aj plechy. Kvalitný plech s nepriľnavou vrstvou je v kuchyni nenahraditeľný. Výhodou kovových plechov je fakt, že sa rýchlo rozohrievajú, oveľa rýchlejšie dosiahnu požadovanú teplotu a vy tak šetríte energiu a skracujete dobu pečenia. Vyberajte medzi rôznymi druhmi – plechy nízke, hlboké, bez okrajov, aj plechy so širokým okrajom a lievikom alebo perforovaný plech. Plechy sú spravidla univerzálne na použitie v plynových, elektrických aj teplovzdušných rúrach. Neprehliadnite ani ponuku samostatne predávaných roštov, napríklad rošt na hydinu alebo stojan na ryby.

Hlboký pekáč s roštom SAPHIR má ideálnu veľkosť, upečiete v ňom hydinu aj akýkoľvek iný druh mäsa. Aj tento kovový pekáč má odolný antiadhézny povrch, vďaka tomu nič nepripáli. Jeho súčasťou je vyberateľný pochromovaný rošt. Pod ním zostáva priestor na odkvapkávanie šťavy a cirkulácia horúceho vzduchu umožní ideálne prepečenie aj zospodu, pečienka sa neprichytí ku dnu.

V ponuke máme aj plech menších rozmerov. Štvorcový plech DELÍCIA má rozmer 24 x 24 cm a obsahuje vyberateľný rošt. Ten využijete na pečenie pokrmov, ktoré treba priebežne podlievať. Plech bez roštu zase poslúži ako bežný plech, napríklad na pečenie múčnikov, lasagní a iných sladkých aj slaných dobrôt. Nič nepripečie, pretože má antiadhézny povrch.
Sklenené, kameninové aj "vidiecke" misy a pekáče
Veľmi moderné a obľúbené sú zapekacie misy. Okrem skvelých vlastností, čo sa týka samotného pečenia, navyše veľmi dobre vyzerajú na prestretom stole. Bežný deň, oslava alebo jedlo so sebou na návštevu? Všade tam ich využijete a urobíte s nimi skvelý dojem. Na výber sú kameninové a sklenené pekáče alebo "ikonické červené" vo vidieckom štýle.

Štýlové kameninové misy DELÍCIA je možné zaobstarať v 4 veľkostiach a 3 rôznych farbách. Vďaka jednoduchému tvaru a kvalite použitej glazúry sú tieto misy vhodné nie len na pečenie, zapekanie a skladovanie pokrmov, ale aj na ich servírovanie priamo na jedálenskom stole. Doprajte si všetky 4 veľkosti, misy sme navrhli tak, aby bolo možné ich stohovať do seba, ušetríte tak veľa miesta pri skladovaní. Poznáte recept na koložvársku kapustu?

Pokiaľ hľadáte klasickú bielu zapekaciu misu, kúpte si obdĺžnikovú misu GUSTO. Je vyrobená z prvotriednej keramiky, odolá teplotám od -18 do +240 °C. Túto misu ponúkame v 3 veľkostiach a je vhodná do všetkých typov kuchynských rúr vrátane mikrovlnnej, chladničky, mrazničky a môžete ju tiež umývať v umývačke. Máme pre vás aj zaujímavý recept na plnenú zemiakovú kašu podľa Márie Baťovej.

Sklenené pekáče sú stále veľmi populárne. Sklo je neutrálny materiál, nereaguje s kyslými, slanými, ani inak výraznými látkami. Sklenené pekáče GrandCHEF ponúkame v obdĺžnikovom, okrúhlom aj oválnom tvare. Majú dve skvelé vychytávky – žiaruvzdorné silikónové nožičky, ktoré slúžia ako tepelná ochrana, ihneď po vytiahnutí môžete pekáč bez obáv postaviť na linku bez použitia podložky. Druhou vychytávkou sú vykrojené priestranné úchyty na bezpečné a komfortné použitie.

Pokiaľ máte radi vidiecky štýl riadu, dobre si prezrite štýlové „červené“ kastróly a pekáč BORDEAUX. Vyzerajú tradične a štýlovo, pritom spĺňajú všetky požiadavky typické pre moderný riad. Majú nerezové indukčné dno, prvotriedny antiadhézny povrch, bezpečné úchyty zo žiaruvzdorného silikónu a výstupky na vnútornej strane pokrievky na odkvapkávanie pary späť do hrnca. Vyberajte z jednotlivých hrncov a pekáčov alebo si ich rovno vyskladajte do súpravy. Tento riad je navyše vhodný aj do umývačky.

Párovanie s vínom
Párovanie mäsa s vínom je užitočná zručnosť, ktorá dokáže povýšiť bežné jedlo na gurmánsky zážitok. Zjednodušené pravidlo znie: farba mäsa = farba vína. Červené k červenému, bielemu, svetlému a k rybe biele alebo ružové víno. Než sa pustíte do objavovania týchto pravidiel a odporúčaní, ktoré podtrhnú finálny dojem s vami pripraveného jedla, skontrolujte, či máte domáce pomôcky pre starostlivosť o víno v poriadku.
Ktoré výrobky k vínu by sa vám mohli hodiť?
Mohlo by vás zaujímať:
Ako mäso pred pečením marinovať, aby bola chuť naozaj intenzívna?
- Čím viac budete mäso pred pečením marinovať, tým viac bude ochutené. Korenie, bylinky alebo iná marináda tak vniknú hlbšie do mäsa. Výbornou pomôckou je aj vákuová zváračka. Vákuovanie je metóda, pri ktorej sa odsaje prebytočný vzduch z obalu, do ktorého potravinu vložíte. Navyše sa tak predĺži jej trvanlivosť.
Ako možno postrážiť tu správnu teplotu pečeného mäsa?
- Neodhadujte, choďte na istotu! S tým vám pomôže digitálny teplomer do rúry, ktorý postráži ideálne prepečenie. Obsahuje žiaruvzdornú sondu, ktorú zapichnete pred vložením do rúry do mäsa, a ona potom zvukovou signalizáciou ohlási, že je mäso prepečené na požadovaný stupeň.
Pokiaľ máte radi zverinu, mrknite ešte na naše zaujímavé recepty:

0

















