info text
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaVíno nielen na pitie

Víno nielen na pitie

V slovenskej kuchyni sa stretávame s vínom hlavne v omáčkach. Je však škoda nevyužiť ho aj inak, nechajte sa nami inšpirovať. A milovníci vína žiadny strach. Nechceme vás presvedčiť o tom, aby ste víno viac nepili. Naopak, chceme vám otvoriť cestu k tomu, ako si možno víno vychutnať aj v jeho ďalších a nemenej zaujímavých podobách.

Tip: Víno, ktoré použijete pri varení odráža svoj charakter aj vôňou v chuti jedla. Preto voľte tie kvalitnejšie, lacným „krabicovým“ vínam sa radšej vyhnite.

Vínne menu

Prezradíme vám, ako si môžete víno vychutnať vo všetkých krokoch vášho menu – v studenej polievke, vegetariánskom hlavnom chode aj v hriešne dobrom dezerte.

 

Rajčinová polievka s vínom

pripravte si: 500 g rajčinového pyré, 1 cibuľa, 300 ml zeleninového vývaru, 1 strúčik cesnaku, 100 ml červeného vína, bazalka, korenie, soľ, cukor

  1. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažte na oleji, pridajte drvený cesnak a krátko opražte.
  2. Zeleninový základ podlejte vínom a krátko povarte, pridajte rajčinové pyré a zamiešajte.
  3. Pripravenú polievku zrieďte podľa potreby zeleninovým vývarom. Dochuťte cukrom, korením a nasekanou čerstvou bazalkou.
  4. Polievku podávajte studenú.

 

Dyňové rizoto s vínom

pripravte si: 1,5 l zeleninového alebo mäsového vývaru (podľa chuti), 1 kg dyne, 300 g guľatozrnnej ryže, 250 ml bieleho vína, 120 g mascarpone, 100 g parmezánu, 70 g masla, 1 cibuľu, soľ a čerstvo namleté korenie

  1. Olúpte a nakrájajte dyňu, nadrobno nakrájajte cibuľu.
  2. Na rozohriatom masle nechajte cca 5 minút mäknúť cibuľu. Následne vložte do panvice dyňu a opekajte asi 10 minút.
  3. Do zmesi vsypte ryžu a prilejte víno. 2-3 minúty premiešajte do momentu, kedy je časť vína odparená.
  4. Vývar prilievajte postupne (ideálne po 2,5 dl), varte 20-25 minút za neustáleho miešania, až kým je ryža uvarená al dente.
  5. Dochuťte najemno nastrúhaným parmezánom, podľa chuti pridajte soľ, korenie. Podávajte s mascarpone.

 

Hrušky pošírované v červenom víne

pripravte si: 4 väčšie hrušky, 1 citrón, 1 pomaranč, 7 dl červeného vína, 2 rolky škorice, 3 klinčeky, 5 guliek červeného korenia, kúsok zázvoru, 140 g cukru

  1. Hrušky olúpte a odstráňte jadrovníky, stopku nechajte.
  2. Olúpte kôru z citrusov a vymačkajte z nich šťavu, ktorú zmiešajte s vínom.
  3. Zmes priveďte k varu, pridajte korenie, citrusovú kôru a cukor.
  4. Vložte hrušky, uberte plameň a nechajte pošírovať (udržovať pod bodom varu) približne 15 minút do zmäknutia.
  5. Odložte z plameňa, nechajte schladnúť. Hrniec s nálevom a ovocím uložte cez noc do chladničky.
  6. Nálev preceďte a zvarte na sirup, ktorým polejte hrušky tesne pred podávaním.

 

Či už sa chystáte na víne variť alebo klasicky relaxovať pri poháriku vína, budú sa vám hodiť otvárače fliaš, uzávery či zátky. Víno skrátka patrí v akejkoľvek podobe takmer na akúkoľvek slávnostnú tabuľu!

Produktový filter
Cena
Dostupnosť
Príznaky
Materiál
Počet ks v súprave
Produktová línia
Typ
Dĺžka (cm)
Priemer (cm)
Dĺžka záruky (v rokoch)
Vymazať filtre

Nechce sa vám vyberať? Zvoľte istotu















Produktový filter
Zoraďovanie